16/04 Internationale Dag van de Boerenstrijd Actie tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik

, par Mélina

Op zondag 16 april voeren we actie tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik. Dit ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Boerenstrijd, een internationale actiedag waarop we onze vruchtbare gronden willen verdedigen en ons verzetten tegen de betonnering ervan. Want beton kun je niet eten !

Op 16 april voeren we actie in Bierset tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik.

Ondanks het massale verzet van de omwonenden houdt de honger van de reus niet op. Na meer dan tien boerderijen te hebben onteigend en vruchtbare grond in beton te hebben gegoten, wordt nog eens bijna 280 hectare in de regio bedreigd. Dit kan zo niet doorgaan ! BETON KUN JE NIET ETEN !

De cementmolen slokt alles op : onze kolen, uien, granen, aardappelen ; alles verdwijnt onder het beton ! Het enige dat overblijft zijn grote grijze vlakten op de plaats waar ooit vruchtbare velden en akkers lagen. Gemiddeld wordt in Wallonië elk jaar niet minder dan 1.560 hectare bebouwd, wat overeenkomt met drie voetbalvelden per dag !

In Wallonië wordt jaarlijks gemiddeld 1560 hectare bebouwd. Dat is meer dan 3 voetbalvelden per dag ! Grond wordt schaars, de prijzen rijzen de pan uit en landbouwers krijgen steeds moeilijker toegang tot grond, vooral jongeren die ons morgen met hun werk zullen helpen voeden.

In het zuiden wordt elke dag land afgenomen van boerengemeenschappen om ons voedsel te produceren. Hier landbouwgrond volbouwen, betekent dat we elders landbouwgrond weghalen. zoek de fout !

OP HET PROGRAMMA

Rally en optocht, planten van aardappelen en uien op bedreigde grond, spel en animatie, workshop, vergaderingen en ontmoetingen met andere medestanders in de strijd tegen de agro-industrie, muziek en concert (line-up volgt nog), eten en drinken tegen vrije bijdrage (neem contant geld mee)

PRAKTISCHE INFO

  • Zondag 16 april van 10u30 tot 17u00
  • Trefpunt Rue des communes (4460, Grace-Hollogne) om 10.30 uur
  • Vertrek van de optocht om 11 uur

TRANSPORT

  • Gedetailleerde vervoersinformatie HIER
  • Bussen zullen beschikbaar zijn vanaf het station van Bierset.
  • Een ochtendbus zal vertrekken vanuit het centrum van Luik. SCHRIJFje ruim op tijd in voor de busplaatsen.
  • Vertrek met de fiets vanuit het centrum van Luik (PLACE DU BATTY) om 9 uur.
  • Als u met de auto komt via de E42 (gemakkelijk parkeren in de rue Saint Exupéry op 15 min) - bied CARPOOL aan als u kunt.

Top