Camille, activiste voor voedselsoevereiniteit : "Landbouwgrond is geen supermarkt en Colruyt moet stoppen met hun verticale integratie in de voedselketen !”
Colruyt verwierf de voorbije jaren al meer dan 175 hectare landbouwgrond en weilanden via Colim, hun vastgoedvennootschap. Bovendien vermijden ze bewust loopbaan-pachtcontracten met de boeren en worden er enkel seizoenscontracten opgesteld met onbekende voorwaarden.
Colruyt Group, die tijdens de dag van de boerenstrijd op 15 april al aangeklaagd werd omwille van hun betrokkenheid op de grondmarkt en hun prijszetting, wil geruststellen door te zeggen dat het niet "agressief [op de markt] werkt". Het gevoel bij de boeren is echter heel anders.
Nicolas, een jonge landbouwer uit Henegouwen en lid van de raad van bestuur van de FUGEA, vertelt over zijn ervaring : "Ik wilde grond kopen die ik al bewerkte, maar Colruyt bood de eigenaar vier keer de marktprijs. Ik kon dit onmogelijk evenaren.”
Dit staat ver van de uitspraken van Saskia De Block, hoofd landbouw bij Colruyt, die garandeert dat Colruyt "elk geval analyseert en kijkt naar de marktprijs".
Volgens André, ook landbouwer in Henegouwen die door het tijdschrift Tchak werd geïnterviewd, "is het duidelijk dat hun komst [van Colruyt] tot een forse prijsstijging heeft geleid".
Het is moeilijk hem ongelijk te geven als men weet dat de gemiddelde prijs per hectare in Henegouwen procentueel het sterkst is gestegen in de eerste helft van 2021. Het directe gevolg voor de landbouwsector is dat overname of opstart voor nieuwe boerengeneraties vrijwel onmogelijk is geworden en dat de veerkracht van de regio zo verloren gaat.
Daarbij komt nog eens de wens van de supermarktketen om zich te profileren als landbouwer en dus ook te profiteren van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Deze onthulling, gepubliceerd in de tijdschriften Tchak ! en Apache, wakkert de vrees van de boerenorganisaties en hun bondgenoten verder aan.
Colruyt Group lijkt de vrees van de boeren niet au sérieux te nemen, boerenorganisaties en medestanders hopen dat een bredere media-aandacht voor hun aankoopbeleid de supermarktketen ertoe zal aanzetten zijn strategie, die schadelijk is voor zowel de boeren als onze voedselsoevereiniteit, te herbekijken.